Pintapyynnin
yhteydessä saaliiksi päätyy erityisesti kauden alkupuolella toisinaan mäyriä.
Varsinaista riistanhoitoperustetta mäyrän pyytämiselle ei ole, toisin kuin
supikoiran pyynnille. Ei ole kuitenkaan kohteliasta kytkeä mäyrähaukussa olevaa
koiraa, vaan saalistustapahtuma viedään loppuun saakka, kuten supikoiran
kohdalla. Näin toimii varmasti suurin osa pintapyyntiä harrastavista. Mäyrää
tuskin kukaan lähtee erikseen pintapyyntikoiralla pyytämään esimerkiksi
kaurapeltojen läheisyydestä, vaan saalismäyrä on pelkästään vahinko.
Myös
pintapyyntikoiraa mäyrä koettelee supikoiraa enemmän. Kokemattoman koiran
haukussa oleva mäyrä saattaa usein päästä jopa karkuun. Lisäksi pintapyytäjälle
itselleen esimerkiksi ilkeässä puolitoistametrisessä nokkospuskassa koiran
kanssa polkkaa pyörittävä metsäsika saattaa tarjota mielenkiintoisia – ehkä
jännittäviäkin – elämyksiä.
Mäyrää
pataan – jäätiinkö ilman jälkiruokaa?
Silläkin uhalla, että ”kaikkihan tämän jo tietää” – päätimme
kertoa, miltä mäyrä maistuu, ja miten sellaisen voi laittaa evääksi. Lopputulos
on vähintäänkin pärisyttävä, niin kuin jonkinlaisena innoittajana ja
lähtökäskyn antajana tälle tekstille antanut Mad Cook – episodi 3 https://www.youtube.com/watch?v=mWDXb1750oU
toteaa omasta mäyräkokkailustaan.
Reseptiin valikoitunut
urosmäyrä eli urkkimake päätyi ilman
suurempaa draamaa eräksi 17.8.2016. Juvalainen viirunaama painoi 13,7 kiloa
eli aikuisesta mönkijästä on kysymys. Wikipedian mukaan metsäsika painaa 6–15 kiloa
tai sitten 20 kiloa. Ota tuosta nyt sitten selvää, mutta oletan, että aikuinen
otus on kysymyksessä, vaikka hampaat eivät kuluneet olleetkaan. Siis olkoon
nuori aikuinen – ihan niin kuin minäkin. No niin.
Pintapyynti,
tuo pyyntimuodoista jaloin, on tuottanut tulosta ja saalista on saatu: merkintä
Oma riistaan ja kas – pyyntipaikka ja -aika ovat talletettu.
Ihminen on sitä, mitä
hän syö, ja niinpä monet lihansyöjät jäävätkin tämän uskomuksen varjossa
ruokavaliostamme pois. Tuskin kukaan epäilee, etteikö otuksen elämänsä aikana
käyttämä ravinto vaikuttaisi eläimen makuun. Lietelammikoilla lyhyen elämänsä
viettäneet tavit ovat toisinaan olleet melko muikeita makuelämyksiä, ja mäyrää
nylkiessä pieniä epäilyksiä hiipi mieleen. Saastainen
skuttasikahan vetelee napaansa elämänsä aikana vaikka mitä haaskoja ja
metsään hyljättyjä öljynsuodattimia.
Näin ei kuitenkaan
taida olla. Mäyrä käyttää melko paljon kasviravintoa, kuten kauraa, puolukoita,
hunajaa, mesimarjoja, pieniä sammakonpoikia – unohtamatta tietenkään haaskoja,
joihin yleensä kannetaan naudan pötsejä,
siansorkkia, silakoita, melassia, maissia, suklaata ja muuta hauskaa haaskatarvetta.
Näppituntumalta veikkaisin, että näitä haaskoja ei mäyrälle ole tarkoitettu,
eikä mäyrä niissä jatkuvasti ramppaa, vaikka eivät metsän eläimet taida kysellä
kenelle haaska on tarkoitettu. Saattaahan siellä haaskalla vierailla karhukin, vaikka
eihän se niin saisi tehdä.
Tällä kertaa
saalismäyrän vatsalaukun ja suoliston sisältö jäi tonkimatta, koska emme
halunneet pilata jännitystä. Otuksen ruoansulatuselimistön syövereistä
paljastuneet metsäkanalintujen poikaset olisivat tietysti tarkoittaneet sitä,
että mäyrä niiltä sitten myös maistuisi, eikä tässä ruokakertomuksessa olisi
enää mitään jännittävää. Mainittava on, että mäyrä ei tuoksu mitenkään
erityisen houkuttelevalta nylkyvaiheessa.
Mäyrässä on melko
paljon rasvaa ja oletuksena oli, että mikäli edes kuvittelee voivansa tätä
metsiemme erinomaista kaivinkonetta syödä, tulee rasva kaapia tarkkaan pois.
Kokeiluluonteisesti irrotettuihin lihakimpaleisiin rasvaa kuitenkin hieman
jätettiin ja lihat pistettiin tämän jälkeen vakuumiin ja pakkaseen odottelemaan
sopivaa hetkeä. Oikeasti rasva jäi lihaan siksi, että en jaksanut kaapia sitä kovin
tarkkaan pois. Otuksesta lehahtava
hapanimelän tuoksu salpaa tottumattoman nylkijän hengityksen, eikä ruoanlaitto
saati syöminen tule rehellisesti sanottuna tässä vaiheessa mieleen.
Ennen sopivaa hetkeä
koitti 20. elokuuta. Silloin tapahtuu monia asioita, alkaa mm. vesilintujen
metsästys. Tämänkertaisen aloituksen saalis näytti tältä:
Päätimme, että nyt on
syötävä mäyrää tai tästä ei mitään tule.
Sorsavesiltä
kiiruhdimme äkkiä Käpälämäkeen ja otimme sikaa, siis metsäsikaa, sulamaan.
Lämpimässä vesihauteessa 700 g mäyränlihaa sulaa ruoanvalmistuskuntoon
nopeasti.
Mäyräreseptejä silloin
tällöin kysellään, vaikka kysymyksessä onkin usein tilanne, jossa anoppi tulee
kylään. Yllättävän vähän näitä reseptejä netistä löytyy tai sitten ovat melko
vanhoja. Voin allekirjoittaa Riku Rantalan sanonnan, jonka mukaan ”skuttasian skruudauttelusta löytyy
merkintöjä lähinnä apokryyfisistä keittokirjoista.” Päätettiin sitten
turvautua meille hyvin totuttuun toimintamalliin, improvisointiin.
Sen verran oli
tiedossa, että mäyrä kuulemma ryöpätään. Teimme
tällä kertaa niin. Fileet kokonaisina ja paistit paloina porisivat kattilassa noin
seitsemän minuuttia, jonka jälkeen nostettiin kippoon ja maustettiin suolalla
ja pippurilla.
Loput rasvat päätettiin
jättää kaapimatta. Tässä vaiheessa keitos tuoksui hyvin miedolta ja
ensivaikutelma oli luottavainen ja positiivinen. Majavassa on selkeästi
voimakkaampi ominaistuoksu.
Mäyrän lisukkeeksi
tarjoiltiin uunijuureksia ja salaattia. Niiden valmistuksessa ei ole mitään
ihmeellistä, joten seuraavan kerran ne näkyvät tämän jutun yhteydessä valmiina
lautasella
Mäyrä ruskistetaan
pannulla runsaassa voissa ja nakataan ruskistetut palat pataan kera pippurin,
suolan, oluen sekä lorauksen riistafondia. Perusmausteet, joilla ei
oletettavasti pilattaisi mäyrän omaa makua. Majava on usein tullut vastaavalla
tavalla maustettua ja valmistettua uunikuntoon, mäyrää harvemmin. Allekirjoittanut
vannoo ja vakuuttaa kerran aikaisemmin maistaneensakin mäyrää, mutta koska
olosuhteet olivat jokseenkin epäselvät, tämänkertainen kokeilu taisi kuitenkin olla
se oikea ensimmäinen kerta. That’s what
she said..
Uuni laitetaan
lämpiämään 200 C asteeseen ja mauri muhimaan. Puolen tunnin kuluttua lämpötila
lasketaan 150 C asteeseen. On nimittäin muistettava trikiiniloista, joka
kuoleentuu, kun liha kypsennetään täysin kypsäksi eli vähintään 70 C
asteiseksi. Tässä vaiheessa tarvittiin energiatason ylläpitämiseksi välipalatavi,
joka on varmaan 20. elokuuta usein se tavallisten tavisten tarina.
Tavin
täkät, koivet, rintarangat, sydän ja maksa pannulla nopeasti pyöräytettynä
leivän päälle ja taas jaksaa laittaa ruokaa.
Tämän jälkeen saa syventyä vaikka
Olympian kilpailuihin tunniksi pariksi. ”Jos
olisin harjoitellut” ”Jos olisin 15
vuotta nuorempi”, ”Minkähänlaista olis olla brasilialaisten pariuimahyppääjien
valmentaja tai meloja?” ja niin edelleen.
Ensipuraisu täysin
kypsyneestä mäyrästä: voi veljet. Uunissa otus oli tässä vaiheessa viettänyt
aikaa parisen tuntia.
Annos lautasella. Pyrimme
kokeilun yhteydessä pitämään raaka-aineet päätähden mukaan melko kotimaisina. Salaatissa joutui
hieman laskemaan
kotimaisuusastetta. Fetalla
ja cashewpähkinöillä terästetty vihreä salaatti on itsessään melko tuhtia
evästä.
Puoli lautasta rehuja,
neljäsosa uunijuureksia ja toinen neljännes mäyrän filettä viipaloituna
paistoliemestä suurustetun kastikkeen kanssa. Kruununjalokivinä puolukoita ja
tyrnimarjoja hunajalla siveltynä. Juuri ne raaka-aineet, jotka mäyrä valitsisi.
Tässä vaiheessa normaalisti kutsutaan kai ne anopit pöytään, mutta niiden
puuttuessa pitää nämä keitokset ilmeisesti syödä itse.
Miltä ylikypsä mäyrä
maistuu? Hyvältä. Todella hyvältä. Mäyrän rasva maistuu myös hyvältä. Rasvan ja
lihan yhdistelmä muistuttaa itseäni hieman porsaanlihan mausta, pelkästään
positiivisessa mielessä. Ihmiset taitavat ihan oikeasti pitää anopeistaan,
sillä kyllä minä mieluusti söisin itse mäyrää ja säästäisin sille anopille
vaikka majavaa. Majava on hyvää, mutta mäyrä on parempaa.
Mäyrälle sopinee
hätätapauksessa majavalle suositellut ja sopivat viinit. Tässä on myös tutkivan
journalismin paikka, sillä kysyttäessä mäyräviiniä Alkon myyjättäreltä on olemassa tasan kaksi tutkimushaaraa: Miksi
tuon piti tulla tänne mun vuorollani..?-haara lienee todennäköisempi. Tai sitten
silmät innosta loistaen myyjä kelaa 100-sivuisen kataloginsa läpi etsien
kuumeisesti mäyrää metsäkauriin ja rusakon välistä, kun kerrankin pääsee
puhumaan todellisen gastronomin kanssa ja suosittelemaan muuta kuin sitä
perinteistä erittäin kuivaa valkoviiniä
(013). Mainittakoon, että Juvan Alkossa (Piikkiläntie 8, 51900 Juva) suositeltiin mäyrälle ehdottomasti kuvan
viintä.
Mitä mäyränsyönnistä jäi käteen? No, trikiini.
EI vaan erityisesti seuraava opinkappale: kaikki
asiat kannattaa itse kokeilla, ennen kuin ne ainakaan täysin tuomitsee. Tässä
yhteydessä ei myöskään voi olla muistamatta tämän maan puistonvartijoita, jotka
asettelevat jatkuvasti kieltotauluja parantaakseen maailmaa. Muistattehan
varmasti, että ette saa kävellä nurmella,
huutaminen kielletty ja tietenkin mäyrän
metsästys kielletty. Lisäksi yhdessä kieltotaulussa kielletään
kieltotaulujen poistaminen, joten kerran kiellettyä asiaa ei sallituksi enää
saa.
![]() |
Puistonvartijan reaktio lukiessaan Käpälämäen mäyrätarinaa (Kuva: Tove Jansson) |
Kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen kokemus,
ja jos tämän herkkuannoksen loihtiminen onnistuu meidän kaltaisilta
nuijamiehiltä, niin takuulla se onnistuu ruoanlaitosta jotain ymmärtäviltäkin.
Vilpitön suosittelu ja peukutus mäyrän lihalle!
Vilpitön suosittelu ja peukutus mäyrän lihalle!
Jatkossa mäyrämetsälle mennään
metsästyskokemuksen ja herkullisen riistaeläimen takia.
Kestävästi ja kaikella kunnioituksella.
Kestävästi ja kaikella kunnioituksella.
Käpälämäki Pulled Badger (2-4 henkilölle):
700 g
mäyränlihaa (filettä ja paistia, mikä tahansa osa käynee)
Porkkanoita,
lanttuja, punajuuria tai. mitä nyt uunijuureksiltaan haluaa
Salaattijuusto
Suolaheinä
vihreää
salaatinlehteä
kirsikkatomaatteja
avomaan
kurkkuja
cashewpähkinöitä
18 kpl
tyrnimarjoja
kourallinen
puolukoita
hunajaa
voita +
rypsiöljyä paistamiseen:
suolaa
pippuria
riistafondia
0,33 olut
Kiehauta
vesi, ryöppää mäyränlihat (n. 7 min) ja nostele astiaan. Kuumenna voi+öljy
valurautapannussa ja ruskista lihat. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lihat
pataan ja kaada pataan olut ja loraus riistafondia. Harkiten suolaa ja pippuria
voi lisätä. Pata uuniin 200 C n. 30 min, laske lämpö 150–175 C ja anna hautua
hiljalleen 2-3 tuntia. Pidempi aika ei pahenna lopputulosta. Mäyrä on valmista,
kun liha on täysin pehmeää nyhtömäyrää.
Uunijuurekset
(noin 1 tunti): Paloittele juurekset haluamasi muotoiseksi ja kokoiseksi.
Pyöräytä kuumalla pannulla öljyssä ja nakkaa palat uuninkestävään kippoon.
Mausta juuresmausteseoksella tai pelkästään rosmariinilla ja/tai basilikalla.
Uunissa kypsyy 200 C asteessa noin 45
minuutissa tai tunnissa riippuen juurespalojen koosta.
Nosta
kypsä mäyrä kannelliseen pataan hellalle, jottei se jäähdy, ja suurusta
paistoliemestä kastike esimerkiksi maizenalla. Tee vihersalaatti jossakin
välissä ja rakenna nätit annokset. Koristele puolukalla ja tyrnimarjoilla,
sivele hunajalla. Viinit lasiin ja nauttikaa mäyrästä ja elämästä.
Juvalla
21.8.2016
Ohto Salo
Valokuvat: Petri Vartiainen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti